12 σημαντικοί κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Η ασφαλής οδήγηση προϋποθέτει ηρεμία στο τιμόνι, μέγιστη προσοχή στο δρόμο και τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κάτι για το οποίο οι Έλληνες οδηγοί δεν φημιζόμαστε είναι η αλήθεια…).

Οι παρακάτω δώδεκα προτεινόμενοι κανόνες λοιπόν, προφανώς δεν αποτελούν τους μόνους, μπορούν ωστόσο να συμβάλουν σημαντικά στο να οδηγούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους συνεπιβάτες μας αλλά και τους υπόλοιπους που κινούνται στο δρόμο:

 1. Προτού ξεκινήσουμε, φροντίζουμε να ρυθμίσουμε σωστά τη θέση οδήγησης και ελέγχουμε εάν όλοι οι επιβάτες του οχήματος (ημών συμπεριλαμβανομένων φυσικά…) έχουν φορέσει τις ζώνες ασφαλείας.

 

 1. Τα μικρά παιδιά κάθονται πάντα στα πίσω καθίσματα – στα ειδικά παιδικά καθισματάκια αυτοκινήτου.

 

 1. Δεν οδηγούμε ‘επιθετικά’, αλλά με ηρεμία καιτηρώντας ευλαβικά τον Κ.Ο.Κ.

 

 1. Δεν ‘κολλάμε’ στο προπορευόμενο όχημα καθώς αυτό και προκαλεί εκνευρισμό στον οδηγό του αλλά και μειώνει το χρονικό περιθώριο αντίδρασής μας σε περίπτωση που φρενάρει απότομα.

 

 1. Ελέγχουμε τακτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελαστικά μας. Έτσι, επισκεπτόμαστε κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιον ειδικό που εξετάζει το πέλμα, το βάθος των αυλακώσεων και τη γενικότερη κατάστασή τους. Επίσης, ελέγχουμε συχνά την πίεση του ελαστικού ώστε να είναι σύμφωνη με την τιμή που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου – αυτό μπορεί να γίνεται στο βενζινάδικο που προμηθευόμαστε καύσιμα.

 

 1. Προσοχή: δεν περνάμε με κόκκινο ή πορτοκαλί φανάρι και μειώνουμε ταχύτητα στις στροφές. Ιδιαίτερα, στο πορτοκαλί φανάρι φρενάρουμε – δεν ανεβάζουμε ταχύτητα για να περάσουμε.

 

 1. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οδηγούμε υπό βροχή ή ο δρόμος είναι γλιστερός

 

 1. Δεν χρησιμοποιούμε κινητό τηλέφωνο ενόσω οδηγούμε. Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση του ακόμη και με bluetooth καθώς σε κάθε περίπτωση με τη χρήση του αποσπάται η προσοχή μας από την οδήγηση.

 

 1. Προειδοποιούμε έγκαιρα για τις προθέσεις μας τους υπόλοιπους οδηγούς που κινούνται γύρω μας στο δρόμο, με την σχολαστική (αλλά όχι άσκοπη) χρήση των φλας.

 

 1. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και μειώνουμε ταχύτητα όταν περνάμε από δρόμους που βρίσκονται σχολεία, φροντιστήρια κλ.π.

 

 1. Όταν στο δρόμο υπάρχει κάποιος ποδηλάτης, ή κάποιος που κάνει τζόκινγκ, φροντίζουμε να μειώσουμε ταχύτητα και να προσπεράσουμε δίνοντας τη δέουσα προσοχή.

 

 1. Δεν κινούμαστε στους λεωφορειόδρομους εντός της πόλης καθώς και στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης των εθνικών οδών.

Πηγή: praktikesidees.gr